Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Posjet biskupa Svaline Šidu 

Veliki broj vjernika iz Šida, ali i okolnih župa šidske općine kojima upravlja preč. Nikica Bošnjaković, okupio se u nedjelju, 21. travnja, pozdraviti biskupa Fabijana Svalinu, prenosi Tiskovni ured Srijemske biskupije. Ovom prigodom biskup Svalina je prvi put obišao ovu srijemsku župu. Na početku slavlja djeca su prigodnim stihovima pozdravila biskupa i uručila mu darove u ime župljana. 
Predsjedatelj slavlja je u homiliji govorio o slici Dobroga pastira, koja za kršćane ima mnogo značenja. Usporedio je pastira i najamnika, koji postoje u Crkvi i svijetu, te je na nama da ih prepoznamo i prema njima se postavimo. Kazao je kako se intimnost Isusa, Dobrog pastira i njegovih vjernika zasniva na ljubavi i povjerenju, te da samo ljubav veže ljude tako da se mogu međusobno upoznati. Ako nekoga ne ljubimo, ne možemo ga dobro ni poznavati, a Krist nas ljubi sve do smrti, zato nas dobro i poznaje.
Župnik se na kraju mise zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji obilježavanja Nedjelje Dobrog pastira. Osobito se zahvalio biskupu koji je za posjet na ovaj znakoviti dan odabrao baš župu u Šidu. Prije završnog blagoslova biskup se još jednom obratio vjernicima: »Biskup kao biskup ne može učiniti mnogo ako nema svećenike, ako nema vas, vjernike, ako nema mladosti koja se okuplja i želi hoditi zajedno s nama na putu prema spasenju, prema onome na što nas uskrsli Krist Gospodin poziva. Ideja ne nedostaje, načina postoji, ali ništa bez svakog kamenčića u mozaiku Kristove slike koju mi činimo svojim životom i radom, još više svojim svjedočanstvom. Zato bih vam htio još jednom u srce staviti tu trajnu prisutnost molitve za svećenike, biskupe, za naše župne zajednice, za naše obitelji, da zaista budemo na visini svoga kršćanskoga zvanja, a isto tako i poslanja«.
Po završetku mise poljoprivrednici šidske župe iz njezinih filijala darovali su biskupa svojim proizvodima, a vjernici su potom ostali u druženju u župnom dvorištu na kojemu im se pridružio i mons. Svalina. Misno slavlje animirao je zbor mladih iz župe sv. Katarine, djevice i mučenice u Sotu.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika